Zajímavosti 1. světové války

07.03.2012 20:30

Zajímavosti první světové války

 

První světová válka v číslech:

Počet válčících zemí - 38

Počet vojáků, kteří byli zapojeni do války - přibližně 70 000 000

Domů se nevrátilo (z výše uvedeného počtu) - přibližně 10 000 000

Počet peněz vložených do války - přes 186 000 000 000 $

 

Vánoce v zákopech:

Vánoce - svátky pohody a MÍRU. Mír však ve válce nepřichází v úvahu, a tak generálové rozkazují bojovat dál a "neohlížet" se na vánoční svátky. Demoralizovaní vojáci se však rozhodnou ignorovat své generály a oslavit v pohodě a míru Vánoce.

Je večer 24.12. 1914. Zbraně jsou v tichosti, vojáci klidně posedávají v zákopech. V duchu si zpívají vánoční koledy. Najednou je překvapí hlasitý zpěv Heilige nacht (čes.Tichá noc). Vojáci vykouknou ze zákopů a vidí, jak němečtí protivníci slaví - nad zákopem se tyčí nápis Frohe Weihnachten, všude jsou k vidění vánoční stromečky. Jeden německý voják vyjde ze zákopu a pobídne své anglické protivníky, aby se také přidali. Britové neváhají a přídavají se k Němcům. Společně si vyměňují své věci (např. cigarety za čokoládu), zpívají společně koledy či si zahrají kopanou. To, že je válka v plném proudu, není nikde znát. 

 

Den, kdy se dva protivníci sejdou, aby oslavili Vánoce, se v lidské historii objevuje zřídka. Po oslavě Štědrého dne, se vojáci dokonce rozhodli pohřbít své mrtvé. To trvalo celé tři dny vánočních svátků. Poté se všichni nakonec rozloučili a vydali se do svých zákopů. Nastala opět typická válka!

pozn.: Po tomto incidentu byli generálové velice rozhořčeni. Své poddané posílali na jiná bojiště (hlavně na východní frontu), aby si odpykali trest za to, že chtěli oslavit vánoční svátky v době války.

Image

Obrázek: Němci i Angličané si navzájem vyměňovali své vlastní věci.

Zdroj: www.palba.cz


Doporučení: Zda-li vás blíže zajímá tato netradiční událost v roce 1914, mrkněte na film Šťastné a veselé, pojednávající o Vánocích za první světové války.

 

Propaganda za 1. světové války:

V první světové válce se také objevovali některé ty propagandistické řeči. V Rakousko-Uhersku byly roznášeny tyto informace:

  • naše vítězství je na dosah
  • podpořte vítězství rakousko-uherské armády účastí v boji
  • naši vojáci jsou nezlomní

 

Komu by se nechtělo jít do boje, když jsou na každém kroku slyšet tyto ohlasy. Úsměv jim však rychle ztuhl. Po příchodu na bojiště uviděli beznadějnost vojáků, nesmyslnost rychlého vítězství a strašlivé životní podmínky. Zpět se však vrátit nemohli.

File:YourCountryNeedsYou.jpgDatei:Unclesamwantyou.jpg

Náborové plakáty: 1) Tvoje město potřebuje TEBE, 2) Chci tě pro U.S. armádu

Zdroj: www.wikipedia.org