Evropa před 1. světovou válkou

29.02.2012 19:28

Evropa před 1. světovou válkou

S nástupem nového století bylo na "starém kontinentě" pěkně dusno. A právě toto dusno se stalo pro novodobý svět osudným.

Každý si myslí, že první světová válka začala hlavně kvůli atentátu na rakouského následníka trůnu v Sarajevu. Důvodů však bylo mnohem více:

 

Důvody války:

1) Německo - Britské námořní zbrojení

Po skonu Viléma I. se na německý trůn dostal Vilém II. Ten však nemohl vystát mocenský růst Velké Británie. Ta totiž (díky svým koloniím) zabírala 1/3 zemského povrchu, a právě díky koliniím Anglie bohatla. Mohla si proto vytvořit královské námořnictvo, které nemělo za své existence žádného konkurenta. To se Vilémovi II. vůbec nelíbilo, a tak začal zakládat své vlastní německé námořnictvo. Vilém však šel ještě dál! Rozhodl se rozšířit svoji říši o nějaké nové kolonie. Tím se chtěl Vilém II. vyrovnat Velké Británii. Ta však pod hrozbou války začíná zbrojit!

 

pozn.: Němci se na svých nových kolonií chovali velmi krutě. Domorodé občany brutálně masakrovali a šikanovali - brali je totiž za podřadnou rasu, která nemá právo vlastnit své území. Evropané tomu však nechtěli uvěřit - uvěřili až s "příchodem" druhé světové války.

 

2) Německo - Francouzské nepřátelství

Tento konflikt byl "zakořeněn" už v roce 1871, kdy Prusové zabrali francouzská území Alsaska a Lotrinska. O tento kousek území se bojovalo i za druhé světové války - jednou však patřilo k Německu, poté zase k Francii.

 

3) Rakousko - Ruský spor o území na Balkánu

Poté, co se z malého Ruska zrodilo Ruské impérium, začalo si nárokovat území Balkánu. O něj však usilovalo i Rakousko-Uhersko. Tento spor dokonce trval už od dob Krymské války. Nebylo tedy jasné, zda-li se Balkán dostane do područí Ruského impéria či Rakousko-Uherska.

 

 

Díky těmto konfliktům nebylo stále jasné, kdy se konflikt dostane "na povrch". Ještě před tím, než se zákopy začnou plnit vojáky, vznikají nové spojenecké celky:

 

1. Dohoda (od roku 1907)

  • Velká Británie
  • Francie
  • Rusko
  • později Dohoda obsahovala více jak 10 zemí

Soubor:Triple Entente.jpg

Ruský plakát oznamující společenství s Francií (v levo) a Velkou Británií (v pravo).

 

2. Trojspolek (od roku 1882)

  • Německo
  • Rakousko-Uhersko
  • Itálie (později zaměněna Tureckem)

File:Drei Kaiser Bund.jpg

Propagandistický leták, oznamující společenství Německého císařství (Vilém II.), Osmanské říše (Mehmed V.) a Rakousko-Uherska (František Josef I.)

Zdroj: www.wikipedia.org