Raně středověká Anglie

03.02.2012 18:57

Anglie

Jako první, kdo začíná osídlovat jižní část Británie, byly kmeny Anglů a Sasů (původem germáni). Tyto dva kmeny se s postupem času tak sbližují, že vzniká jejich společný jazyk, společnost i kultura. Z Anglů a Sasů se následně stávají Anglosasové. Jejich prvním a zároveň společným problémem se stávají loupeživí vikingové. S touto potíží se musejí potácet i ti nejvzdělanější panovníci:

 

1. Alfréd Veliký

Tento panovník se zasloužil o sjednocení Anglů a Sasů. Ve své zemi podporuje vzdělanost a kulturu (renesance). Alfrédovi se také dobře daří v bitvách proti vikingům. Díky tomuto vítězství si vyslouží přídomek Veliký. V budoucnu se stává králem v oblasti Wessexu. Za své vlády se mu také podaří vytvořit Knihu zákonů.

 

2. Vilém Dobyvatel

Vilém Dobyvatel, původem z Normandie, je sedmý představitel rodu normandských vévodů. Jeho kořeny sahají až k jeho praprapradědovi, který se živil jako viking. Už od útlého dětství si Vilém ovědomoval nepřátelství mezi Francií a Anglií (které trvá až do dnešních časů).

Zlom přichází až v roce 1051, kdy anglický král Eduard určuje Viléma za svého nástupce. Po smrti Eduarda se však na trůn hrne i Vilémův konkurent Harold Godwinson. Boj vrcholí v roce 1066, kdy ho Vilém poráží v bitvě u Hastingsu. Vilém přijímá přídomek Dobyvatel i královské jméno Vilém I. Jeho zásluhou je i stavba známého hradu (i vězení) - Tower, který patří mezi nejnavštěvovanější památku v Anglii.

pozn.: v anglických dějinách se už nikomu jinému nepovede porazit a dobýt ostrovní stát Anglii, dokonce ani v bitvě o Británii za druhé světové války

Zdroj: www.commons.wikimedia.org