Sedm kulí jak v Sarajevu aneb atentát na Františka Ferdinanda d´Este

29.02.2012 20:20

Sedm kulí jak v Sarajevu


František Ferdinand d´Este

František Ferdinand se narodil roku 1863 Karlovi Ludvíkovi a Marii Annunziatě. Jeho velkými koníčky bylo cestování (roku 1892 podnikl cestu kolem světa), lov a armáda. Za svůj život se Ferdinand netajil svým nesouhlasem k Rakousko-Uherskému vyrovnání (1867).

 

Cesta k trůnu:

Už od svého narození bylo zřejmé, že se nestane následníkem rakouského trůnu. Zlom přišel až roku 1889, kdy následník trůnu Rudolf (syn císaře Františka Josefa) spáchal se svoji milenkou sebevraždu. Cestu k trůnu mu však "brzdil" jeho vlastní otec Karel Ludvík. Ten nakonec přenechal nástupnictví Ferdinandovi.

pozn.: Po roku 1889, kdy se naplnila Ferdinandova cesta k trůnu, si začal rozmýšlet svůj "vladařský plán". Dle všeho, by nechal "rozpadnout" Rakousko-Uhersko a následně vytvořil prosperující rakouskou monarchii. Za svůj život se totiž netajil svojí nenávistí k Uhrám, a k Rakousko-Uherskému vyrovnání.

 

Rodinný život:

František Ferdinand d´Este se roku 1900 oženil s českou šlechtičnou Žofií Chotkovou. Jediný problém byl v původu Ferdinandovy maželky. Tento sňatek byl totiž tzv. nerovný. Ještě před tím, než si tento pár řekli své "ano", přemlouval Ferdinanda samotný císař. Ten totiž nemohl "přenést přes srdce", že si následník rakouského trůnu vezme za ženu pouhou hraběnku.

Manželství však bylo šťastné. Dohromady se mladému páru narodily čtyři děti (Žofie, Maxmilián a Arnošt).

 

Atentát na rakousko-uherského následníka trůnu:

Cesta do současné Bosny a Hercegoviny se stala pro Ferdinanda a jeho ženu Žofii osudnou. Oba však moc dobře věděli, že je Sarajevo ta trochu "revoluční město". František Ferdinand však trval na svém. Toto rozhodnutí se mu však nevyplatilo. 28. 6. 1914 na Ferdinanda a Žofii vystřelil anarchista GAVRILO PRINCIP. Poslední slova Františka Ferdinanda d´Este zněla:

 

" Žofie, Žofinko, neumírej, zůstaň pro naše děti! "

 

pozn.: Při projížďce Sarajevem se však dalo tušit, že se něco děje. Na auto, ve kterém jel rakouský pár, bylo totiž několikrát vystřeleno (atentátník byl na místě dopaden). Osudová Ferdinandova chyba byla ta, že trval na stálém pokračování v cestě. Možná by se zachránil, kdyby ukončil děsivou jízdu Sarajevem - to je však pouhé KDYBY.  

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Franzferdinand.jpgSoubor:Franzshirt.jpg

Obrázky: (z leva): Žofie, Ferdinand a děti; uniforma, kterou měl Ferdinand na sobě v osudnou chvíli

Zdroj: www.wikipedia.org

Doporučení: Zda-li vás zajímají bližší informace o celém životě Františka Ferdinanda d´Este, doporučuji podívat se na tyto webové stránky: www.franzferdinand.cz/cz/Uvod/