Gavrilo Princip

10.03.2012 12:04

Gavrilo Princip (25.7. 1894 - 28.4. 1918)

Gavrilo Princip se narodil v chudé rodině ve vesničce Obljaj v oblasti dnešní Bosny a Hercegoviny. Již od dětsví trpěl několika nemocemi, hlavně tuberkulózou. To bylo také zapříčiněno malou a hubenou postavou. V kolektivu moc nevynikal, byl spíše uzavřené povahy.

 

Mladá bosna:

Kolem roku 1910 se blíže seznámil s tajnou studentskou organizací, tzv. Mladá bosna. V této organizaci se cítil jako ryba ve vodě. Aktivně se zapojoval do různých demonstrací. Při jedné z nich, roku 1912, byl dokonce chycen a následně vyloučen z gymnázia. Rozhodl se tedy emigrovat do Bělehradu, kde chtěl nastoupit do srbské armády. Ta ho však odmítla, důvodem byla jeho nízká postava.

 

Osudový atentát:

Ještě před tím, než byl spáchán sarajevský atentát, začal Gavrilo poprvé spolupracovat s organizací Černá ruka. Spolu s dalšími byl Princip vyslán do Sarajeva, kde už všichni vyčkávali příjezd Františka Ferdinanda d´Este. Atentát byl promyšlen do "posledního puntíku". 

Atentátníci měli cestu Ferdinanda napřed zjištěnou. Každý si tedy hlídal svůj vlastní sektor. První, kdo se pokusil vhodit bombu do Ferdinandova auta byl Nedeljko Čabrinović. Bomba však dopadla k jinému autu. I přes rozkousnutí kyanidové pilulky a následného skoku z mostu, byl atentátník dopaden. Policie po tomto incidentu více zpřísnila své hlídky.

 

Gavrilo Princip "na scéně":

Šance pro Gavrila přišla až tehdy, když spatřil oknem kavárny projíždět auto s Františkem Ferdinandem a jeho ženou. Proto neváhal a postavil se co nejblíže k manželskému páru. Následovalo několik výstřelů. Svojí zbraní zasáhl jak Ferdinanda, tak jeho ženu Žofii.

 

Konec v Terezíně:

Po atentátu se Gavrilo pokoušel spáchat sebevraždu - neúspěšně. Policií byl chycen a následně odsouzen k dvaceti letům vězení (jelikož byl ještě nezletilý, nemohl být popraven). Svůj trest si odpykával v pevnostním vězení v Terezíně. Zde také zemřel na tuberkulózu.

pozn.: Za svého pobytu ve vězení musel Gavrilo čelit strašlivým podmínkám. Např. byl uzavřen ve vlhké cele bez světla a oken. Bylo tedy jsné, že zde moc dlouho nevydrží.

File:Proces w Sarajewie s.jpg

Odsouzení Gavrilo Principa (sedící v první řadě uprostřed).

Zdroj: www.commons.wikimedia.org